Guide til domæner - det vigtigste du skal vide om din hjemmesides domæne
Som webudvikler oplever jeg sjældent at virksomheder har problemer med deres domæner. Når først det tekniske er sat op, kører det som regel bare af sig selv år efter år. Og det er måske netop dér faren ligger - at man glemmer alt om det, indtil den dag man pludselig opdager at noget er galt. Det skete for mig selv: Efter mere end 10 år gik det pludselig op for mig, at jeg ikke havde kontrol over et domæne jeg havde købt og brugt. Det var en ubehagelig øjenåbner.
Dit domæne er en del af din virksomheds identitet
Et domæne virker enkelt - bare et navn i browserens adresselinje. Men det er fundamentet for din digitale tilstedeværelse: Det er adressen folk bruger for at finde dig, og ofte også basis for dine email-adresser. Mister du kontrollen over dit domæne, så mister du kontrollen over en central del af din virksomheds identitet.
De fleste danske virksomheder vælger et .dk-domæne, og det giver god mening. Det signalerer at du er dansk, og det er det folk forventer at skrive. Uanset hvilket domæne du vælger, så er det vigtigt at du selv ejer det - ikke dit bureau eller din freelancer.
Sådan fungerer det i praksis
Dit domæne er som en slags pegepind. Når du har kontrollen over det, kan du bestemme hvor den skal pege hen - hvilken server der skal vise din hjemmeside, hvilke servere der skal håndtere dine emails, og så videre. Det er det vi kalder DNS-indstillinger.
Det tekniske setup laver din webudvikler for dig. Det er sjældent noget du selv skal røre ved, og når først det er sat op, kører det som regel uden problemer.
Men det er vigtigt at du har kontrollen over domænet, så du kan pege det hvor du vil.
De fleste hosting-udbydere giver dig mulighed for at tilføje en administrator som kan justere DNS-indstillingerne - på den måde kan du få professionel hjælp til opsætningen, samtidig med at du bevarer det grundlæggende ejerskab af domænet.
Hold styr på ejerskab og betaling
Når du får en hjemmeside, så er det vigtigste at have styr på to ting:
For det første skal du være registreret som ejer af domænet. Det betyder at det er dig der har adgang til at administrere det, og at det er dig der kan bestemme hvem der må ændre i indstillingerne.
For det andet skal du sørge for at betale det årlige gebyr. For .dk-domæner er det punktum.dk (tidligere DK Hostmaster) der administrerer dette. Gebyret er beskedent, men hvis du ikke betaler det, risikerer du at miste domænet. Derfor er det vigtigt at punktum.dk har dine korrekte kontaktoplysninger, så du modtager deres fakturaer.
Så længe du har kontrol over domænet, så bestemmer du hvilken side der skal vises på det navn. Hvis din hosting udbyder lukker uden varsel i morgen og slukker serveren, så kan du pege domænet et andet sted hen (men så galt går det forhåbentlig aldrig).
Tjek dit domæne
Har du et .dk-domæne? Så er det nemt at tjekke om du har styr på det. Gå ind på punktum.dk og søg efter dit domæne. Du kan se hvem der står som registrant - det vil sige ejer - af domænet. Kigger du for eksempel på mit domæne, bitvaerk.dk, så kan du se at det er registreret med mit navn og adresse. Sådan skal det være - det er din sikkerhed for at du har fuld kontrol over dit domæne.